Säkerhet

Säkerhet

Luftvapen Säkerhet på Gevärsspecialisten - Gevärsspecialisten Logo

Säkerhet för luftvapen är mycket viktig. Precis som när man ska låna pengar eller teckna avtal, ska man se till att läsa alla regler och lagar innan man ingår affär. Här kommer vi att bryta ner alla lagar och regler så att du kan läsa igenom dem innan du köper ett luftvapen. Här kan du även läsa om våra säkerhetstips för att hålla dig och dem i din omgivning säker när du använder ett luftvapen.

Säkerhetsregler för luftvapen

  • Ifall du är under 18 så får du absolut inte använda ett luftvapen utan uppsikt av en vuxen. Detta gäller även innanför privat område.
  • Du måste ha en licens för ditt luftvapen ifall vapnet skjuter mer än 200 m/s. Ifall du är över 18 år så får du köpa luftvapen under 200 m/s och 10 J utan licens. Vapen som inte skjuter mer än 200 m/s och 10 J(vapen som är lagliga utan licens) kallas för effektbegränsade luftvapen.
  • Förutsättningarna för att få en licens till ett startvapen är: hundträning, idrottstävlingar, inom lantbruk eller för att skrämma skadedjur. Tillståndsgivningen för licens till ett startvapen är mycket restriktiv.
  • Föreningar och/eller klubbar som är anslutna till Sveriges Riksidrottsförbund behöver inte ha licens för startvapen. Är du medlem i en sådan förening får du använda klubbens startvapen.

Källor: Polisens hemsida

Skydda dig för din egen säkerhet

Våra säkerhetstips rekommenderar vi på gevärsspecialisten starkt att du använder för att skydda dig och personer i din omgivning.

  • Behandla alltid ditt vapen som att den är laddad utan lås. – Detta betyder att vapnet alltid ska behandlas som den gör när den är laddad.
  • Sikta alltid pipan åt ett säkert håll. – Detta betyder att du inte ska sikta pipan på någon eller mot något som kan göra så att någon skadar sig ifall ett skott skulle komma ut ur vapnet.
  • Håll alltid vapnet inlåst förutom när du använder den. – Vilket betyder att du ska hålla vapnet säkert och inlåst när du inte använder ditt vapen. Detta är för att förhindra att en minderårig person kan få tag på vapnet.